Viihtyisä pergola on pihan katseenvangitsija

Tee itse ihana pergola!

Pergola eli puutarhakatos on noussut muutamassa vuodessa suomalaisten suosikiksi. Kaunis pergola on pihan katseenvangitsija, joka tuo terassipihalle kiinnostavia korkeuseroja. Tasainen ja suuri terassi kaipaa seurakseen pihan tyyliin sopivia korkeampia rakenteita, kukkalaatikkoja, askelmia ja aitoja. Terassia täydentävät rakenteet jakavat tilaa ja täydentävät pihan tyyliä. Nikkaroimalla pergolan ja kukkalaatikoita tuot isolle terassille kotoisuutta ja luot pihastasi näköisesi paikan.

Pergolasta on moneksi. Sen alle voit rakentaa kesäkeittiön, istuskelupaikan tai puutarhaintoilijan tunnelmointipaikan. Pergolasta kannattaa tehdä juuri omaan käyttötarpeeseen sopiva ja oman pihan tyyliä ilmentävä rakenne. Yksinkertaisen kattamattoman pergolan rakentaminen kestää noin yhden päivän. 3mx3m pergolan rakentamiskustannukset ovat noin 400-700euroa, riippuen liimapuupalkkien koosta.

Pergola rakennetaan kestopuisesta liimapuutolpasta, koko 115mm x 115mm. Rakenteeseen tarvitaan 4 pystytolppaa (pituus 2300 mm) ja 4 vaakatukea (pituus 3000 mm). Pystytolpat ja vaakatuet liitetään yhteen koloamalla. Pergola tuetaan asentamalla ylhäälle kulmiin vinotuet (870 mm).

Katso alta uusi opasvideomme pergolan rakentamisesta. Pergolan rakennusohjeen voit ladata tästä.


Pergola suojaa katseilta ja paahteelta

Pergolakatoksesta on monenlaisia hyötyjä: Katos suojaa auringolta, tuulelta, katettuna jopa sateelta. Pienellä pihalla tärkeää näkösuojaa tuovat pergolaan kiinnitetyt rimoitukset tai rima-aidat. Kevyempää näkösuojaa ja kiehtovaa tunnelmaa saadaan istuttamalla pergolan yhteyteen köynnöstäviä kasveja. Kellokynnös, villiviinit tai lehtevä piippuköynnös ihastuttavat kiipeillessään pitkin pergolan pystytolppia ja kattovasoja.

Pergolan rakennuslupa

Pääsääntöisesti kattamattoman, pienehkön pergolan rakentaminen ei vaadi rakennuslupaa mutta asia kannattaa ehdottomasti varmistaa kunnan rakennusvalvonnasta. Rakennuslupa-asiat ovat kuntakohtaisia ja kuntien välillä on eroja. Myös mikäli suunnittelet kattavasi pergolan myöhemmin, kannattaa luvantarve selvittää. Muistathan, että rakennelman tulee sijaita vähintään 4 metrin päässä naapurin rajasta!

Pergolan rakentaminen ja perustus

Pergola kannattaa kiinnittää alustaan, jos mahdollista. Erityisesti terassirunkoon tai patioon kiinnitetty pergola on tukeva ja mukava. Nurmelle perustettu pergola kannattaa perustaa huolellisesti ja kiinnittää alustaan, varsinkin jos se aiotaan kattaa. Perustamistapa valitaan maapohjan mukaan. Katso sivuiltamme vinkit pergolan ja terassin perustamiseen.

Pergolan runkona käytettävän puutavaran koko vaikuttaa suuresti pergolan ulkonäköön. Runkona voit käyttää kestopuisia liimapuutolppia koossa 90x90mm tai 115x115mm. Pienemmillä liimapuutolpilla 70x70mm syntyy sirompi katos vaikkapa hiekkalaatikon ylle tai siirtolapuutarhamökin pihamaalle. Pergolan runko syntyy joko vihreistä tai ruskeista liimapuutolpista.

Painekyllästetty liimapuu on säänkestävä materiaali, eikä se halkeile helposti. Rakentamista seuraavana kesänä voi halutessasi maalata pergolan rungon haluamallasi sävyllä.

Erityylisten pergoloiden rakennusohjeita löydät sivuiltamme kohdasta Pergolan rakentaminen.

 Tämä artikkeli on tehty yhteistyössä kestopuu.fi:n kanssa.Voisit olla myös kiinnostunut
Jätä kommentti

© 2024, Hattulan Puu